Chrysopa

Chrysopa
Chrysopa Carnea, ook gaasvlieg genoemd, is een inheems insect dat van nature in België en Nederland voorkomt. De larven zijn uitermate vraatzuchtig en zeer efficiënte bestrijders van bladluis. Ook andere insecten zoals trips, spint, witte vlieg, kleine rupsen, vlindereieren en wolluis lusten deze larven wel. De volwassen gaasvliegen zijn tere, lichtgroene insecten met lange, transparante, fijn dooraderde vleugels en goudkleurige ogen. De volwassen gaasvlieg leeft niet van insecten maar van nectar, honingdauw en pollen.

Biologie Chrysopa
In de natuur zijn er 2 tot 3 generaties per jaar. Gaasvliegen leggen vanaf de lente ongeveer 20 eieren per dag. Deze eieren worden afzonderlijk of in groepjes afgezet op korte steeltjes (0,7 mm lang) aan de onderzijde van bladeren. Na 3 dagen ontwikkelt zich het eerste larvenstadium uit het ei. Ongeveer 16 dagen na de ei-afzetting zal de larve verpoppen, waaruit nog eens 2 weken later een volwassen gaasvlieg verschijnt.

Toepassing van Chrysopa carnea
Chrysopa kan zowel in de groente- als sierteelt worden uitgezet. Temperaturen tussen 12°C en 30°C zijn ideaal. Ze kunnen dus zowel binnen als buiten gebruikt worden. De larven van Chrysopa eten evenveel bladluizen als larven van lieveheersbeestjes( Adalia) maar eten ook massa's spintmijten.

De 1000 larven zitten samen in een pot met boekweitschilfers. De larven zitten in de boekweitschilfers zelf verscholen. Er is voeding toegevoegd voor tijdens het transport. De larven kunnen ofwel rechtstreeks op het blad gestrooid worden bij windstil weer, ofwel verdeeld worden over verschillende bioboxen. De larven moeten goed verspreid worden over de aangetaste planten, dat wil zeggen veel bioboxen hangen met weinig larven in. We raden aan om 10-20 larven per biobox uit te strooien. Dus voor een goede verspreiding over de volledige oppervlakte heeft u al snel 50 bioboxen nodig, afhankelijk van de grootte van de plant(en). Ingeval je geen bioboxen wenst aan te kopen, kan je ook papieren koffiefilterzakjes gebruiken die je met een paperclip of wasspeld aan de takjes van de planten bevestigd.

Larven van Chrysopa werken evengoed als larven van lieveheersbeestjes maar zijn veel goedkoper. We hebben o.a. zeer goede resultaten met chrysopa bij de bestrijding van de wollige bloedluis op beukenbladluis. Je moet rekenen dat je met de gekochte generatie larven je bladluisprobleem oplost. De larven gaan na enkele weken verpoppen en de volwassen insecten die uit de poppen komen, hebben de neiging om te gaan vliegen. Dus je behoudt niet gemakkelijk een volgende generatie in jouw tuin.


Verpakking
Chrysopa 1000 stuks worden geleverd in een koker.

De koker is eenvoudig in gebruik omdat de larven uitgestrooid kunnen worden in BioBoxen of over de bladeren.

Dosering
1000 st voldoen voor 40 tot 100 m², afhankelijk van de aantasting op het moment dat je uitzet. Voor lage planten bij een beginnende aantasting rekenen we 10 larven per m2. Voor hagen rekenen we gemiddeld 20 larven per lopende meter haag. Voor bomen en struiken, moet je een inschatting maken, rekening houdend met de doorsnee van de kruin en de hoogte. Ingeval van wollige bloedluis in beukenhaag of appelbloedluis op fruitbomen, voldoende hoog doseren omdat deze bladluizen zeer snel ontwikkelen en snel een grote plaag worden.

Larven van gaasvliegen en mieren
In de strijd tegen bladluizen is het belangrijk om mieren zo veel mogelijk uit te schakelen. Je kan hierbij gebruik maken van Mier-run (aaltjes tegen mieren) of door vooraf lijmbanden in de bomen (roller trap yellow) te bevestigen.

Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed

Chrysopa

  • Model: Chrysopa
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • 39,00€
  • Excl. BTW: 32,23€

Beschikbare opties: