Deltaval Trosrups

In de druiventeelt is de trosrups een geduchte vijand. Deze druivenbladroller, Lobesia Botrana, is een nachtvlinder met een spanwijdte van 12-13 mm. De larven van de eerste generatie gaan in de gedaante van 1-2 mm grote rupsen de bloemtrossen beschadigen door spinsel te maken van de aangevreten knoppen.

Nadien worden de druiven uitgevreten en samen gesponnen door de tweede generatie larven die zich in de trossen bevinden. De druiven worden beschadigd door deze vraatschade en het vruchtvlees gaat uit de druiven druppen. Als gevolg ontstaat Botrytis-vruchtrot en worden veel vliegen en wespen aangetrokken.

Trosrups bestrijden, voorkomen en herkennen
In de strijd tegen de trosrups, maken we gebruik van een feromoonval. Feromonen zijn signaalstoffen die tussen individuen van eenzelfde soort uitgewisseld worden en die hun gedragingen beïnvloeden. Er bestaat een uitgebreid gamma aan feromoontypes. Zo zijn er b.v. seksferomonen die vlindermannetjes over grote afstand tot bij de vrouwtjes lokken. Van die eigenschap kan men gebruik maken om plaaginsecten in de val te lokken. Feromonen zijn erg soortspecifiek. De werkingsduur van het feromoon is afhankelijk van de samenstelling, hoeveelheid, concentratie en klimaat.

Feromoonval trosrups
Er zijn verschillende types feromoonvallen. In de strijd tegen de trosrups gebruiken we een deltaval. De deltaval bestaat uit een bodem van niet-drogende lijm, met daarboven een dak van duurzaam, waterbestendig materiaal. In het midden van de nok is er een haakje waarmee de val kan worden opgehangen. Centraal onder het dak en boven de lijmbodem wordt de capsule, die de feromonen vrijgeeft, opgehangen.

De mannetjes, aangetrokken door het vrouwelijke seksferomoon, vangen bot en komen op de lijmplaat terecht. Ze kunnen de wijfjes niet meer bevruchten, die kunnen op hun beurt geen eitjes meer afzetten en larven voortbrengen. De eerste jaren ga je nog schade vaststellen maar na een aantal jaren uithangen, vermindert de schade aanzienlijk om daarna tot nul herleid te worden.

Wanneer feromoonval tegen trosrups uithangen?
De deltaval met het feromoon van Lobesia Botrana wordt uitgehangen eind maart - begin april in de verwarmde serres en eind april in onverwarmde serres of in de wijngaard buiten.

Indien het voorjaar erg warm is, wordt de feromooncapsule best al half april uitgehangen omdat de vluchten van de bladroller dan ook vroeger kunnen beginnen. De verpakking bevat 2 feromooncapsules die elk 6 weken actief zijn. Dit is meestal voldoende om de vluchten van de druivenbladroller te dekken in ons klimaat. In zuidelijke landen zijn er meer generaties van deze bladroller en worden best tot in september feromooncapsules uitgehangen om ook de tweede en derde generatie te treffen.

Ook later dan begin mei is het nuttig om de feromoonval uit te hangen. Zeker het eerste jaar: hoe meer je van de populatie kan wegvangen, hoe beter de start voor het daaropvolgend jaar. Je moet ermee rekening houden dat je verschillende jaren na elkaar de feromoonval moet uithangen om je populatie Lobesia botrana (motten die trosrups veroorzaken) weg te vangen. Na enkele jaren toepassen is uw probleem opgelost. Heb je echter vervallen serres of andere serres in de buurt waar ook trosrups aanwezig is, moet je jaarlijks een val hangen om je eigen druiven te beschermen.

Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed

Deltaval Trosrups

  • Model: Deltaval Trosrups
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • 19,95€
  • Excl. BTW: 16,49€