McPhailval kersenvlieg

De McPhailval is een feromoonval, specifiek voor het wegvangen van vliegen zoals de kersenvlieg. De feromoonval kan jaarlijks herbruikt worden.

De prijs omvat 1 Mc Phailval en 2 feromooncapsules die elk 6 weken actief zijn tegen de kersenvlieg. Eén val voor één grote kerselaar (grondoppervlakte 1 are) of voor drie jonge kersenbomen.

De "McPhail" val is een plastic val, bestaande uit vier delen

een transparant deksel
een touwtje
een feromoonhoudertje
een omgekeerde trechter

Werking
De insecten worden aangetrokken door de feromooncapsule bovenaan in de val en vliegen de val binnen via de opening van de omgekeerde trechter.

Eenmaal in de val blijven de insecten aangetrokken door de feromonen en door het licht dat binnenvalt via het transparante deksel. Wanneer ze uitgeput zijn, vallen ze in de vloeistof die zich op de bodem van de omgekeerde trechter bevindt en verdrinken erin. Als vloeistof kan men zuiver water gebruiken, eventueel met een beetje detergent.

De feromooncapsule geeft identiek dezelfde geur af als de vrouwelijke kersenvliegen produceren om de mannelijke kersenvliegen aan te trekken. Door de mannetjes weg te vangen, kunnen de vrouwtjes niet meer bevrucht worden en dus geen eieren meer afleggen.

Feromoonval uithangen
De feromooncapsules moeten steeds met handschoenen worden verwerkt zodat ze zuiver van geur blijven. De capsule van de kersenvlieg is te groot om in het netje van de feromoonval te passen. Daarom wordt de feromooncapsule in de lengte door gesneden en de twee delen vervolgens tussen de draden van het netje geklemd.

Wanneer de feromoonval uithangen?
De eerste capsule moet in mei uitgehangen worden, vanaf de dagtemperatuur 15 °C bedraagt. Dit varieert tussen begin en eind mei, afhankelijk van het voorjaar. Je kan voor zekerheid altijd vanaf begin mei de val uithangen. Je hebt toch 2 feromoonampules ter beschikking. Zeker heel de maand juni moet de feromoonval ook worden uitgehangen. De kersenvlieg legt haar eitjes af in de juist kleurende kersen. Vroege kersensoorten worden meestal niet getroffen. Na 6 weken verander je dan de feromooncapsule door een nieuwe capsule.

Feromonen bewaren?
De feromooncapsule die je nog hetzelfde jaar wenst te gebruiken, bewaar je in de koelkast in een afgesloten potje zodat er geen geuren van de ijskast vermengd worden met de geur van de feromooncapsule. Feromoonampules kunnen gedurende 2 jaren in de diepvries bewaard worden in de oorspronkelijke verpakking en in een afgesloten potje.

Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed

McPhailval kersenvlieg

  • Model: McPhailval kersenvlieg
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • 23,95€
  • Excl. BTW: 19,79€