Stenema

Aaltjes Steinernema Feltiae
Minimum bodemtemperatuur 10°C
Oplossen en aangieten op potgrond
Voor 10 m² – 100 m² – 500 m²
Levend product - kort bewaarbaar


Wat zijn rouwvliegjes of rouwmuggen?
Rouwvliegjes zijn zwarte kleine vliegjes die leven in plantaardig materiaal zoals potgrond, plantenbakken, bloempotten enzovoort...

Kamerplanten worden regelmatig geteisterd door deze potgrond vliegjes. Maar het zijn niet de zwarte vliegjes die de grootste schade aanrichten, maar de larven van de rouwvliegen. De larven voeden zich met de wortels van planten waardoor deze kunnen afsterven indien ze in grote aantallen aanwezig zijn.

Stenema aaltjes tegen varenrouwmuglarven
Om het afsterven van je kamerplant te vermijden en verlost te zijn van deze plaag, bestrijd je ze best met aaltjes. Stenema bevat werkzame nematoden Steinernema feltiae die de larven van varenrouwmuggen parasiteren waardoor geen volwassen rouwvliegjes meer kunnen ontwikkelen.

De aaltjes zijn onschadelijk voor de planten en volledig veilig voor mens, dier (ook voor regenwormen) en milieu. Er bestaat geen probleem met resistentie en het product is geurloos.

Aaltjes tegen rouwvliegjes toepassen
We gaan de aaltjes oplossen in water en aangieten op de potgrond. We spreken hier van een grondbehandeling. Het product zal 4 weken werkzaam zijn in de grond en de aanwezige rouwmuglarven afdoden. Stenema kan buiten toegepast worden vanaf een bodemtemperatuur van 10 à 12°C, binnen kan dit het jaar rond gebruikt worden.

Tip:Behandel niet enkel de aangetaste planten, maar direct al je kamerplanten. Zo kunnen de vliegjes nergens een populatie opbouwen en ben je er direct volledig van verlost.


Preventief en/of curatief behandelen
Stenema kan zowel preventief als curatief gebruikt worden.

Preventief rouwvliegjes bestrijden
Varenrouwmug is meestal een probleem bij jonge zaai- en steklingen gedurende de eerste zes weken van de opkweek. Door preventief te behandelen, wordt voorkomen dat de varenrouwmug zich kan ontwikkelen en is één behandeling voldoende. Bij traag groeiende planten is het aangeraden nog een tweede behandeling te geven na 4 à 5 weken.

Curatief rouwmugjes bestrijden
Wanneer men de behandeling met Stenema start op het moment dat varenrouwmuggen aanwezig zijn, duurt het 2 tot 3 weken na behandelen vooraleer het aantal volwassen muggen aanzienlijk vermindert. Maar ook dan krijgt men het probleem nog opgelost, jonge plantjes kunnen in deze periode wel afsterven.

Potgrondvliegjes in kamerplanten
Veel mensen laten de potgrond van kamerplanten uitdrogen als ze last hebben van potgrondvliegjes. Droge grond vertraagt inderdaad de ontwikkeling van de vliegjes maar zal het niet stoppen. Deze maatregel is dus maar een tijdelijke oplossing en ongunstig bij gebruik van aaltjes.

Stenema kan niet in droge potgrond worden toegepast. Dus je moet vooraf de potten terug goed vochtig zetten vooraleer Stenema aan te gieten. Aaltjes hebben vochtige grond nodig om te kunnen werken. Bovendien, als je de oplossing van aaltjes in droge potgrond giet, kan de potgrond dit niet vasthouden en zullen de aaltjes onderaan uit de pot lopen. Dit moet absoluut vermeden worden want zo verlies je een groot deel van de werkzame aaltjes.


m² ~ m³
Met een verpakking voor 10m² behandel je tot 500 liter (0.5m³) potgrond.
Met een verpakking voor 100m² behandel je tot 5000 liter (5m³) potgrond.
Met een verpakking voor 500m² behandel je tot 25000 liter (25m³) potgrond.

Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed

Stenema

  • Model: Stenema
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • 19,00€
  • Excl. BTW: 15,70€

Beschikbare opties: