C-green

Aaltjes tegen emelten
Oplossen en aangieten op de grond
Beste toepassingsperiode is half september tot half oktober
Voor 5 m² – 50 m² – 250 m²
Levend product - kort bewaarbaar

Bestrijding van emelten
Emelten effectief bestrijden met C-green. Deze insect dodende aaltjes zijn de natuurlijke vijand van de larven van de langpootmug. 3 tot 5 dagen na de toepassing, zullen de eerste emelten stoppen met eten en vervolgens afsterven. De nematoden werken 6 weken in de grond.

Emelten, de larven van de langpootmug
Emelten hebben een grijsbruine kleur en een kokervormige bouw. Ze hebben geen poten en een moeilijk te onderscheiden hoofd. Emelten kunnen tot 5 cm groot worden en richten vooral schade aan in het gazon. De emelten bevinden zich in de bovenste lagen van het gazon. Hierdoor zijn ze makkelijk terug te vinden, zeker 's nachts bij regenachtige omstandigheden.

Schadebeeld van emelten
Emelten zijn een ware plaag voor het gazon. De larven eten van jong groen gras. Dit doen ze 's nachts door gedeeltelijk boven de grond te komen. Hier bijten ze in de voet van een grasplant en trekken deze achterwaarts met zich mee in de bodem. Hierdoor ontstaan bruine kale plekken.

Groenten kunnen ook worden getroffen, vooral sla, wortels, kool en aardappelen evenals bloemenperken. Dit gebeurt meestal bij de omvorming van een gazon tot een moestuin of bloemenperk.

Toepassingsperiode van aaltjes tegen emelten
De beste toepassingsperiode voor de bestrijding van de larven van de langpootmug is van half september tot half oktober. Op dat moment hebben alle langpootmuggen eieren gelegd en zitten er kleine, goed bestrijdbare emelten in het gazon.

Het moment wanneer de schade in het grasveld wordt waargenomen, is afhankelijk van de emelten soort. Er zijn voornamelijk 2 soorten die bij ons schade aanrichten:

Langpootmug tipula paludosa: deze langpootmug heeft één generatie per jaar. De eitjes worden vanaf augustus afgelegd in de grond. Na twee weken komen de eerste larven uit de eitjes. Deze jonge larven bestrijdt je vanaf begin september tot en met oktober.

De larven, als ze niet bestreden worden, gaan in de late herfst in de grond overwinteren. In het volgend voorjaar verschijnen ze terug onder de grasmat. De larven zijn ondertussen veel groter en moeilijker te bestrijden. Vanaf juni verpoppen ze om in augustus terug als volwassen langpootmug te verschijnen. Volwassen langpootmuggen leven maar een drietal weken en richten zelf geen schade aan. De schade van deze soort kan reeds zichtbaar zijn van eind oktober maar zal het volgend voorjaar het meest opvallen. Bij deze langpootmug soort zijn er dus enkel in het najaar jonge larven in de grond en in het voorjaar grote larven.

Langpootmug Tipula Oleracea: deze langpootmug kent twee generaties per jaar. De eerste generatie volwassenen vliegen van april tot juni, de tweede generatie van augustus tot september. De larven van de eerste generatie richt schade aan in de zomer, de tweede generatie larven in de late herfst tot mei het jaar daarop. Behandelen kan voor de eerste generatie vanaf half mei tot eind juni en voor de tweede generatie in half september tot eind oktober.

Samengevat
Heb je in het voorjaar (mei-juni) jonge/kleine emelten in je grond, dan kan je C-green gebruiken. Dan heb je de langpootmug Tipula Oleracea en kan je behandelen. Deze soort heeft immers jonge larven in het voorjaar en in het najaar. In het najaar moet je dan nogmaals behandelen tegen de tweede generatie nakomelingen.Heb je echter in het voorjaar enkel grote emelten in de grond (5cm), dan heb je de langpootmug tipula paludosa in je gazon. Deze langpootmug heeft maar 1 generatie per jaar en heeft jonge larven in het najaar, vanaf half september te behandelen.

Hoe aaltjes tegen emelten gebruiken?
We gaan de aaltjes oplossen in water en verspreiden over de bodem. We spreken van een grondbehandeling.Na de oplossing te verspreiden zoeken de aaltjes de emelten op in de grond en dringen deze binnen via de mantelholte. Speciale bacteriën die in symbiose leven met de nematoden, komen vrij in de larve. Aangetaste larven stoppen na enkele dagen met eten en sterven uiteindelijk af. Nieuwe generaties insect dodende aaltjes ontwikkelen zich in de dode larve, komen na de ontbinding van de emelt terug vrij in de grond en gaan weer op zoek naar nieuwe prooien. Het product blijft 6 weken werkzaam. Larven die na deze periode uit de eieren komen, ontsnappen aan deze behandeling.

Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed

C-green

  • Model: C-green
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • 19,00€
  • Excl. BTW: 15,70€

Beschikbare opties: